Aquests són tots els ajuts i prestacions que es poden demanar a la Seguretat Social

A més de les pensions, la Seguretat Social tramita diferents prestacions contributives com a no contributives per a treballadors i pensionistes i disposa d’un llistat amb accés directe a cada tràmit per internet sense acudir a les oficines.

L’Administració de Seguretat Social s’encarrega de tramitar tot allò relacionat amb el sistema de pensions, però també inclou prestacions, cotitzacions i altres ajudes i gestions relacionades amb protecció social per a pensionistes, empleats, autònoms i empresaris.

En el cas de prestacions contributives (a les quals es té dret a cotitzar) inclou pensions de jubilació, viduïtat, orfandat, incapacitat permanent ia favor de familiars, i també s’ocupa de gestionar i pagar les baixes per malaltia, maternitat i paternitat, o risc durant l’embaràs i la lactància. També s’encarrega de gestionar prestacions no contributives com ara algunes prestacions familiars o la pensió per jubilació no contributiva.

D’una banda, és l’encarregada de l’ afiliació dels treballadors i de recaptar-ne les cotitzacions i les dels empresaris a través de la Tresoreria General de la Seguretat Social (TGSS).

D’altra banda, a través de l’Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) reconeix i controla el dret a les prestacions econòmiques contributives, com ara les pensions de jubilació, incapacitat permanent, viduïtat etc., i algunes no contributives, com ara l’Ingrés Mínim Vital (IMV), etc. També s’encarrega de reconèixer el dret a l’assistència sanitària .

A més, l’Institut Social de la Marina (ISM) s’encarrega de la gestió, administració i reconeixement del dret a les prestacions del Règim Especial de la Seguretat Social dels Treballadors del Mar, i de la inscripció d’empreses, afiliació, altes i baixes de treballadors, recaptació i control de cotitzacions, en col·laboració amb la (TGSS).ADVERTISING

La seguretat social inclou la desocupació , que no és competència de la Seguretat Social com a institució, sinó del Servei Públic d’Ocupació Estatal. També serien altres serveis socials , que són gestionats per les comunitats autònomes i els ajuntaments. L’IMSERSO, per la seva banda, s’encarrega de serveis socials complementaris per a gent gran i dependents.

En l’actualitat, pot realitzar tots els tràmits relacionats amb la Seguretat Social per internet amb certificat digital i sense.

Per a tràmits relacionats amb l’afiliació, autònoms, feina a la llar, cotitzacions, etc. pot utilitzar el portal Import@ss de la TGSS o emprar el servei T’Ajudem , tant per a consultes i tràmits com per sol·licitar atenció.

Per a tràmits relacionats amb pensions o prestacions, com ara jubilació, incapacitat, naixement i cura del menor, etcètera, es pot utilitzar tant el portal La teva Seguretat Social (amb certificat digital o cl@ve), com la plataforma habilitada per l’INSS per realitzar tràmits de manera telemàtica sense certificat. Recordeu que també podeu demanar cita prèvia tant per atenció presencial al vostre Centre d’Atenció i Informació de la Seguretat Social (CAISS) més proper com per atenció telefònica .

Molts d’aquests tràmits, a més dels relacionats amb l’ISM, són també a la seu electrònica de la Seguretat Social.

Per accedir al llistat complert dels ajuts, podeu veure-ho aquí.