Subvencions del programa TU+1. Ajuts per a contractes indefinits

L’objectiu és incentivar les persones autònomes, sense treballadors/es a càrrec seu, perquè contractin persones de manera indefinida, durant un període mínim de 18 mesos i que la persona que es contracti estigui en situació d’atur, inscrita com a demandant d’ocupació no ocupada (DONO) en el Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC). 

L’ajut consisteix a subvencionar aquests contractes de forma que es fomenta la contractació indefinida, es crea ocupació i s’afavoreix el creixement dels negocis de persones autònomes.

L’import de l’ajut per l’any 2024 pot arribar fins als 20.850 € per contracte formalitzat a jornada completa.

L’import de l’ajut per l’any 2023 pot arribar fins als 19.745 € per contracte formalitzat a jornada completa.

L’import de l’ajut per l’any 2022 pot arribar fins als 18.325,92 € per contracte formalitzat a jornada completa. 

Aquest tràmit només es pot fer per internet. La documentació que aporteu per un altre canal no es tindrà en compte ni es computarà a efectes de data de presentació.

La petició genèrica no és vàlida per a la presentació de les sol·licituds d’aquest tràmit. Les sol·licituds presentades per petició genèrica no es tindran en compte i la data de presentació serà la data en què es presenti la nova sol·licitud utilitzant el formulari específic que trobeu en aquest tràmit.

Si teniu dubtes podeu consultar les Preguntes Freqüents.

Normativa aplicable

Organisme responsable

Altres organismes relacionats

A qui va dirigit?

Empreses i professionals

  • A persones treballadores autònomes sense persones treballadores assalariades a càrrec seu.
  • A les societats limitades unipersonals (SLU), quan la persona física que les constitueixi desenvolupi la seva activitat a la societat, sense assalariats a càrrec.
  • A persones treballadores autònomes amb una o diverses persones treballadores autònomes col·laboradores a càrrec seu sempre que el nou contracte indefinit no es formalitzi amb aquesta o aquestes persones treballadores autònomes col·laboradores.

El termini per presentar la sol·licitud és del 5 de juliol de 2024, a les 9:00 h, fins al 12 de setembre de 2024, a les 14:00h.

Documentació

Documentació a adjuntar a la sol·licitud:

  1. Full de sol·licitud de transferència bancària per a pagaments de la Tresoreria de la Generalitat de Catalunya (Àrea SEPA) degudament diligenciat,
  2. Declaració d’alta al cens d’empresaris, professionals i retenidors, en algun municipi de Catalunya (models 036-037) o document únic electrònic (DUE) tramitat i finalitzat a través de la plataforma CIRCE amb codi de seguretat de verificació, si s’escau.
  3. Memòria explicativa del projecte d’activitat professional a realitzar per al Programa TU+1 (G346NTA-152).
  4. En cas de professionals col·legiats, certificat actualitzat on consti la data d’alta a la mútua.
  5. En cas de societats limitades unipersonals, document ‘Nota informativa mercantil, en què s’indica la data d’inici d’operacions de la SLU. Aquest document es pot sol·licitar al web del Registre mercantil.
  6. En cas d’haver obtingut una pròrroga, un ajornament, una moratòria o qualsevol altra condició especial dels s deutes amb l’Agència Tributària estatal, l’Agència Tributària de Catalunya o la Tresoreria General de la Seguretat Social, cal que aportin la documentació que ho acrediti.

Requisits generals:

  1. Complir les obligacions tributàries davant l’Estat i la Generalitat i les obligacions davant la Seguretat Social.
  2. No trobar-se en cap de les circumstàncies que impedeixen adquirir la condició de beneficiari/ària d’acord amb la normativa en matèria de subvencions.
  3. Complir amb els requisits i obligacions que s’estableixen a les normatives de prevenció de riscos laborals, seguretat i salut en el treball, relacions laborals, erradicació de la violència masclista, igualtat de tracte, inclusió de les persones amb discapacitat i de protecció i atenció a la infància i l’adolescència.
  4. Utilitzar un llenguatge inclusiu i no sexista ni androcèntric en els comunicats i la publicitat tant escrita com audiovisual.
  5. Complir els requisits establerts a la normativa en matèria de política lingüística.
  6. Tenir en compte la normativa en matèria de desenvolupament sostenible, propietat intel·lectual i drets d’autor i transparència, accés a la informació pública i bon govern.
  7. Estar donada d’alta en el cens d’empresaris, professionals i retenidors, en els supòsits en què sigui obligatori.
  8. Presentar declaració sobre si s’han demanat i/o s’han obtingut altres ajuts públics o privats per a la mateixa activitat, fent constar la relació detallada amb l’entitat concedent i la quantitat sol·licitada i/o obtinguda, per tal d’informar sobre la concurrència d’ajuts per la mateixa activitat.
  9. Ser la persona titular del compte bancari que ha indicat a la sol·licitud de l’ajut a l’efecte d’ingrés de la subvenció.
  10. Complir qualsevol altra obligació legal o reglamentària que pugui afectar-la.

Requisits específics

  1. En el cas de persones treballadores autònomes, persona física, estar donades d’alta al règim especial dels treballadors autònoms (RETA), o a una mutualitat com a sistema alternatiu al RETA, per un període mínim d’un any ininterromput amb anterioritat a la data de presentació de la sol·licitud. 
  2. En cas de societats limitades unipersonals, estar inscrita en el Registre Mercantil en el moment de sol·licitar l’ajut per un període mínim d’un any ininterromput amb anterioritat a la data de presentació de la sol·licitud.
  3. No tenir persones contractades al seu càrrec en el moment de presentar la sol·licitud ni durant els 6 mesos anteriors.
  4. Tenir domicili fiscal a Catalunya. Aquest requisit s’ha de mantenir durant tot el període subvencionable.
  5. Complir altres requisits específics relacionats amb l’activitat en règim de treball autònom que duu a terme la persona sol·licitant de l’ajut, en cas que ho determini la convocatòria corresponent
  6. Disposar de capacitat tècnica per executar l’actuació subvencionada.
  7. No haver estat beneficiària d’aquest ajut o similar, segons especifiqui la convocatòria corresponent.

Persones excloses

No poden ser beneficiàries de la subvenció:

  • Els treballadors o treballadores autònoms econòmicament dependents (TRADE).
  • Els treballadors o treballadores autònoms col·laboradors.
  • Les societats civils privades (SCP) o d’altres tipus de societats, excepte les societats limitades unipersonals
    (SLU).

Actuacions subvencionables

  • Contractes de treball indefinit, durant un període mínim temporal de 18 mesos, d’una persona en situació d’atur inscrita com a demandant d’ocupació no ocupat (DONO).
  • En cas que es formalitzi un contracte de treball a temps parcial, aquest no pot ser en cap cas inferior al 50% de la jornada de treball.
  • No seran objecte d’aquesta subvenció els contractes de treball fixos discontinus.

Termini per formalitzar la contractació indefinida

La persona beneficiària ha de sol·licitar la subvenció abans de subscriure el contracte i ha de formalitzar el contracte o els contractes de treball indefinits en un termini màxim de tres mesos, a comptar des de l’endemà de la publicació de la resolució d’atorgament. En cas que no se subscrigui el contracte dins del termini establert, es procedirà a la revocació de l’ajut.

Transcorregut el termini màxim per formalitzar el contracte indefinit amb una persona en situació d’atur inscrita com a demandant d’ocupació no ocupat (DONO), i per acreditar que es compleixen les condicions de contractació, l’Administració podrà consultar les dades següents:

  1. Situació de la persona contractada com a demandant d’ocupació no ocupada (DONO) abans de la formalització del contracte.
  2. Vida laboral de la persona contractada mitjançant consulta a la Tresoreria General de la Seguretat Social (TGSS).

La persona beneficiària de la subvenció ha de sol·licitar a la persona contractada que no s’oposa a la consulta d’aquestes dades mitjançant el document de la Declaració de no oposició a la consulta de dades de la persona contractada en el marc del Programa TU+1 (G346NTA-181).

En cas que la persona contractada manifesti que s’oposa a la consulta de les seves dades, haurà d’aportar la documentació acreditativa corresponent.

Procediment de concessió i pagament de la subvenció

El procediment de concessió és el de concurrència competitiva i fins a exhaurir el crèdit disponible.

Pel que fa a la quantia de la subvenció, aquesta es determina d’acord amb un mòdul econòmic que pren com a referència la normativa estatal per la qual es fixa el salari mínim interprofessional per a cada anualitat, amb les 14 pagues prorratejades a 12 mesos, entenent aquesta com una referència objectiva vàlida per a la determinació d’un mòdul econòmic en l’àmbit de les subvencions. La quantia del mòdul econòmic es fixarà en la resolució de convocatòria i incorporarà el cost salarial i el cost dels complements salarials, inclosa la quota patronal.

Cal tenir en compte que les persones autònomes que sol·licitin específicament l’ajut per més d’un contracte subvencionable, ho hauran de fer constar en el formulari de sol·licitud. Un cop concedit l’ajut pel primer contracte, la concessió dels successius ajuts seran valorats i resolts una vegada s’hagin valorat i resolt tots els primers contractes subvencionables sol·licitats de totes les sol·licituds presentades dins de termini, fins a exhaurir el crèdit disponible.

La resolució de la convocatòria ha de determinar el nombre màxim de contractes subvencionables per sol·licitant, fins a exhaurir el crèdit disponible.

Per a més informació, accedeix al lloc web oficial