Muntar un negoci estant jubilat és possible: condicions i beneficis

Si estàs jubilat i estàs pensant en iniciar el teu propi negoci , hi ha bones notícies: des de l’any 2013, a Espanya és possible compatibilitzar la pensió de jubilació amb una feina per compte propi o aliè. Segons expliquen des de Mapfre , aquest esquema es coneix com a jubilació activa i permet que els treballadors que hagin arribat a l’edat legal de jubilació i tinguin llargues carreres de cotització segueixin rebent una pensió mentre continuen treballant o muntin el seu negoci.

Condicions per a la jubilació activa

Per acollir-se a la modalitat de jubilació activa , cal complir certes condicions. Primer, és requisit haver aconseguit l’edat legal de jubilació . El 2023, aquesta edat és de 65 anys per a aquelles persones que acreditin almenys 37 anys i 9 mesos de cotització. Si no es compleix aquest requisit, l’edat de jubilació augmenta a 66 anys i 4 mesos i continuarà incrementant progressivament fins arribar als 67 anys el 2027.

A més, és essencial tenir dret a cobrar el 100% de la pensió . Això implica haver cotitzat els anys suficients per obtenir la màxima pensió segons les regles aplicables. Per als que vulguin accedir al 100% de la pensió amb 65 anys el 2023, han d’haver cotitzat durant 37 anys i 3 mesos o més. Sense aquest temps de cotització, haurien d’esperar fins a complir els 66 anys.

Beneficis i limitacions de la jubilació activa

Sota la modalitat de jubilació activa, se segueix percebent el 50% de la pensió , sense que es pugui aplicar el complement per mínims. Aquest percentatge també s’aplica a les revaloracions successives de la pensió que es puguin atorgar.

Això no obstant, si l’activitat es realitza per compte propi i es té contractat almenys un treballador per compte d’altri, la quantia de la pensió compatible amb la feina pot assolir el 100% .

El procés per acollir-se a la jubilació activa és relativament senzill i es pot fer a través de la Seu electrònica de la Seguretat Social . A la sol·licitud es requeriran dades personals, fiscals i de cotització.

Consideracions sobre les cotitzacions a la Seguretat Social

Muntar un negoci mentre es cobra la pensió de jubilació no eximeix del pagament de les quotes socials . Tot i això, la cotització en aquesta modalitat té particularitats. Els treballadors autònoms que s’acullen a la jubilació activa cotitzen únicament per incapacitat temporal i contingències professionals, i representen un 3,3% sobre la base de cotització a la Seguretat Social.

A més, estan subjectes a una cotització especial de solidaritat del 9% sobre la base de contingències comunes. Aquesta cotització es deduirà mensualment de l’import de la pensió i no serà computable a efectes de prestacions.

La finalitat de la jubilació activa respon a diversos objectius legislatius: afavorir l’allargament de la vida activa, reforçar la sostenibilitat del sistema de Seguretat Social i aprofitar més els coneixements i experiències dels treballadors. Aquesta modalitat és especialment atractiva per a aquells integrants de la Generació Sènior que desitgen mantenir una vida laboral activa i aprofitar la seva experiència sense renunciar als beneficis de la jubilació.

Font: infobae