La publicitat i les condicions generals de les assegurances antiocupes són enganyoses i infonen alarmisme

Les assegurances específiques per a l’ocupació de la llar que comencen a proliferar es presenten al mercat amb conceptes confusos i en base a un risc que, amb les dades a la mà, està poc generalitzat, davant de la massa de clients a què es dirigeix . La cobertura de danys d’aquestes assegurances se solapa sovint amb les de l’assegurança llar i ofereixen un assessorament jurídic, que no pas la reclamació judicial (despeses d’advocats, procurador i costes).

Entre les irregularitats detectades, cal destacar la confusió sobre els conceptes aplanament de morada i usurpació que plantegen les condicions generals de la contractació (CGC) i la publicitat exhibida pels productes de Línia Directa i Mutua Madrileña. En ambdós casos, es refereixen a ocupació en supòsits d’habitatge habitual, primera o segona residència, quan el supòsit legal aplicable en aquests casos és el de violació de domicili.  

És a dir, l’aplanament de casament passa a l’habitatge habitual, fins i tot la segona residència, com a acció d’ingressar o romandre en un domicili aliè sense l’autorització de l’habitador. I es confon deliberadament amb la usurpació, quan l’immoble on es comet el delicte no és un lloc on es mori, sigui el titular o un llogater, sinó un habitatge deshabitat, com són, per exemple, els habitatges abandonats dels bancs.

A més, i si bé a les CGC de Línia Directa es preveu la possibilitat d’un habitatge destinat al lloguer que faci menys d’un mes que està desocupat i que hagi estat posada a disposició del mercat professional, al web de l’asseguradora no s’ofereix aquest producte excepte per a primer i segon habitatge d’ús propi, cosa que ens situa la cobertura en el marc de l’aplanament, on no és necessària. L’aplanament de casa és un delicte amb molt poca incidència, i si bé el vinculant són les CGC, la publicitat del producte resulta com a mínim confusa.

Finalment, en aquesta pòlissa es cobreixen danys limitats a l’habitatge causats per vandalisme o robatori, quan es tracta de cobertures habituals en tota assegurança de la llar, per la qual cosa són redundants, innecessàries i poden conduir a una situació incòmoda de concurrència per a l’assegurat. Aquestes cobertures repetides amb les assegurances de la llar d’una mínima qualitat, que cobreixen vandalisme, robatori, defensa de drets de l’habitatge, responsabilitat civil, entre d’altres, pot complicar més que ajudar en entrar en concurrència d’assegurances (caldrà dos pèrits, una liquidació prorratejada, etc).

Segons les dades més recents que ofereix l’INE, el 2022 es van registrar 255 infraccions per violacions de morada i 4.067 infraccions per usurpació de l’habitatge.

Font: noticiasjuridicas