El SEPE avisa, Treball ho confirma: adeu a cobrar la meitat d’atur a partir d’aquesta data

A partir de l’ 1 de novembre de 2024 , entrarà en vigor la primera part de la reforma dels subsidis per desocupació duta a terme pel Ministeri de Treball i Economia Social , liderat per la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz . Entre les mesures hi ha la millora de les quanties, l’accés als menors de 45 anys sense càrregues familiars o la possibilitat de compatibilitzar l’atur amb una feina. Però sens dubte, una de les millores que s’implementarà en només tres mesos serà l’ eliminació dels subsidis parcials, que en alguns casos portava a cobrar la meitat de l’ajuda .

Els subsidis per desocupació són ajudes que el Servei Públic d’Ocupació Estatal (SEPE) només concedeix a persones aturades que o bé han esgotat l’atur (prestació contributiva per desocupació) o que, sense tenir-ne dret, tenen almenys 90 dies cotitzats. Independentment de la situació, aquestes són ajudes per a persones amb manca d’ingressos , per això se’ls anomena ajudes assistencials. El límit d’ingressos està fixat al 75% del  salari mínim interprofessional  (SMI), que són 850,5 euros mensuals.

Aquestes ajudes tenen un import menor que l’atur, i el 80% de l’IPREM (Indicador Públic de Renda d’Efectes Múltiples) que actualment són 480 euros al mes, però la mateixa baixa si l’últim contracte de treball va ser a temps parcial, cosa que el ministeri de Treball vol erradicar en considerar-se injust.

Adeu a cobrar la meitat del subsidi

Fins ara, els subsidis, encara que tenien una quantia equivalent al 80% de l’IPREM , aquesta es veia reduïda a la proporció de les hores treballades a l’últim contracte treball. És a dir, que si el contracte era a mitja jornada, la quantia del subsidi seria de 240 euros mensuals, una quantia insuficient , sobretot si no hi ha cap altra font d’ingressos. Ara, amb la reforma duta a terme per la ministra Yolanda Díaz això s’elimina i a partir de l’1 de novembre del 2024, tots els aturats cobraran la quantia íntegra del subsidi, sense reducció .

A més, per facilitar l’accés al mercat laboral es podrà compatibilitzar el subsidi amb una feina sense que s’hi hagi de veure reduïda la quantitat que es cobri d’ajuda durant un màxim de 180 dies.  Això no passarà igual amb l’atur , en què només es podrà compatibilitzar a partir del primer any i sempre que el salari brut mensual que es percebi no superi el 225% de l’IPREM, que actualment són 1.350 euros.

Ara, aquesta darrera part no començarà a funcionar l’1 de novembre. Després, entrarà a funcionar en la segona pota d’aquesta reforma, sent l’1 d’entrant en vigor a partir de l’1 d’abril de 2025.

Noves quanties

Una altra de les novetats que arribaran amb l’eliminació del subsidi parcial seran les quanties noves. A partir de l’1 de novembre, els nous subsidis per desocupació es cobraran en tres trams. Durant els primers sis mesos es cobrarà el 95% de l’IPREM (570 euros) , durant els sis mesos següents el 90% (540 euros), i la resta del període, fins a esgotar el subsidi per desocupació, es percebrà el 80% de l’IPREM (480 euros).

Font: noticiastrabajo