El model 037 de Declaració censal simplificada d’empresaris queda suprimit per un nou Projecte d’Ordre

Mitjançant aquesta ordre es procedeix a la supressió del model 037 de Declaració censal simplificada d’alta, modificació i baixa al Cens d’empresaris, professionals i retenidors i es realitzen diverses modificacions al model 030 de Declaració censal d’alta, canvi de domicili i/ o de variació de dades personals i al model 036 de Declaració censal d’alta, modificació i baixa al Cens d’empresaris, professionals i retenidors.

Concretament, el Projecte d’Ordre modifica: l’  Ordre EHA/1274/2007, de 26 d’abril, per la qual s’aproven els models 036 de Declaració censal d’alta, modificació i baixa al cens d’empresaris, professionals i retenidors i 037 de Declaració censal simplificada d’alta, modificació i baixa al cens d’empresaris, professionals i retenidors, i l’ ordre EHA/3695/2007, de 13 de desembre , per la qual s’aprova el model 030 de Declaració censal d’alta al cens de obligats tributaris, canvi de domicili i/o variació de dades personals, que poden utilitzar les persones físiques, es determinen el lloc i la forma de presentació del mateix. 

Canvis al model 036 de declaració censal d’alta, modificació i baixa al cens d’empresaris, professionals i retenidors

A través del Reial Decret 117/2024, de 30 de gener , s’ha introduït com a nova dada a comunicar al Cens d’Obligats Tributaris la titularitat real de les persones jurídiques i entitats, motiu pel qual s’introdueix al model 036 una nova pàgina 10 destinada a la identificació dels titulars reals de les persones jurídiques i entitats.

També com a conseqüència del Reial decret 117/2024, de 30 de gener, es modifica la lletra u) de lapartat 2 de l’article 10 del Reglament general de les actuacions i els procediments de gestió i inspecció tributària i de desenvolupament de les normes comunes dels procediments d’aplicació dels tributs, per establir que la sol·licitud de rehabilitació del número d’identificació fiscal s’efectuarà a través de la declaració de modificació del Cens d’Empresaris, Professionals i Retenidors. Per això, s’afegeix al model 036 una casella nova per indicar aquest nou motiu de presentació.

A més, per a les entitats en procés de liquidació, s’inclou al model 036 una nova casella que s’hauran d’emplenar en cas de sol·licitud de la rehabilitació del número d’identificació fiscal.

Canvis en els models 030 de declaració censal d’alta al cens d’obligats tributaris, canvi de domicili i/o variació de dades personals i 036 de declaració censal d’alta, modificació i baixa al cens d’empresaris, professionals i retenidors

S’introdueix una millora tècnica en els models 030 i 036 relacionada amb el permís als òrgans economicoadministratius previstos als apartats 2 i 3 de l’article 228 de la Llei 58/2003, de 17 de desembre, General Tributària , per figurar com a autoritzats a utilitzar el número de telèfon i/o l’adreça de correu electrònic subministrats per fer avisos de caràcter merament informatiu que es trasllada als models 030 i 036, perquè es pugui concedir de manera independent a l’Agència Estatal d’Administració Tributària i als òrgans esmentats .

Mitjançant aquesta ordre també s’amplia l’opció d’autorització a la Direcció General de Tributs i s’hi inclou l’ app de l’AEAT com a mitjà de recepció dels avisos informatius. Cal destacar que el número de telèfon i/o l’adreça de correu electrònic subministrats seran únics per als tres organismes.

Supressió del model 037 de declaració censal simplificada d’alta, modificació i baixa al cens d’empresaris, professionals i retenidors

Aprovat per l’ Ordre EHA/1274/2007, de 26 d’abril , el model 037 tenia per finalitat oferir una opció més senzilla d’emplenar la declaració d’alta, modificació i baixa al Cens d’empresaris, professionals i retenidors els obligats tributaris. Tot i això, la presentació electrònica generalitzada en aquests models censals, així com el desenvolupament tecnològic produït des de l’aprovació del model 037 com, per exemple, informador censal i el cercador d’activitats i les seves obligacions tributàries, han permès una notable ampliació i millora dels serveis d’assistència al contribuent.

En conseqüència, les noves eines d’assistència en matèria censal juntament amb la millora produïda als programes d’ajuda a l’emplenament permeten que la simplificació que representava el model 037 en la presentació de les declaracions censals d’alta, baixa i modificació al cens de empresaris, professionals i retenidors es puguin oferir als contribuents a través del propi model 036.

Aquests són els motius pels quals, a través d’aquesta ordre, se suprimeix el model 037 de Declaració censal simplificada d’alta, modificació i baixa al Cens d’empresaris, professionals i retenidors, cosa que comporta la modificació del títol de l’ Ordre EHA /1274/2007, de 26 d’abril i de l’article 1, així com la modificació dels articles 1, 2 i 7, i la supressió dels articles 14, 15 i 16 i l’annex II.

Entrada en vigor

S’aplicarà per primera vegada als models 030 i 036 que es presentin a partir del 3 de febrer del 2025.

Font: Noticias Jurídicas