Barcelona torna a interessar les promotores després de la modificació del 30% de VPO

Barcelona torna a treure el cap als plans de les promotores d’obra nova. La recent modificació de la normativa que obligava les promotores a destinar el 30% dels habitatges de noves promocions a habitatge de protecció oficial (HPO) ha tornat a Barcelona al punt de mira dels principals actors del sector immobiliari. Les reaccions, encara que variades, reflecteixen una barreja d’alleujament i cautela, a mesura que les promotores avaluen l’impacte dels canvis, tal com han explicat idealista/news. Aquesta normativa, encara que modificada, continuarà vigent i això continuarà frenant el sector.

Ferrán Marsà, CEO de La llave de Oro , explica que la imposició del 30% va fer inviable la construcció de noves promocions a Barcelona, ​​redirigint inversions cap a altres àrees. «Si s’eliminés el 30%, òbviament, tornaríem a construir, però no és el cas, i per això ara hem de veure els termes del canvi de norma”, explica el directiu.

El nou pla de xoc presentat per l’alcalde Jaume Collboni modifica significativament aquesta normativa. Ara, la reserva del 30% de VPO podrà complir-se agrupant aquests habitatges en un sol edifici o parcel·la, permetent que de quatre promocions que aixequi una promotora, una sigui completament de VPO.

Això flexibilitza l’obligació inicial de barrejar habitatges de preu de mercat assequible amb habitatges socials en una mateixa promoció. Laia Bonet, primera tinent de l’alcaldia d’urbanisme, explica: “Val la pena posar sobre la taula que totes les possibilitats que proposava la llei segueixen sent vàlides, nosaltres només obrim noves maneres de fer efectiu aquest 30%, abordant les dues realitats: obra nova i rehabilitació”. A més, la nova normativa permetrà que la reserva de VPO pugui estar ubicada al mateix edifici, en un altre solar al mateix barri o en un barri limítrof, accelerant així els tràmits i facilitant el compliment de la llei.

«És una proposta que tothom estem esperant fa molt de temps, però aquest alcalde, de moment, ha demostrat molt poca fiabilitat»

D’altra banda , José Antonio Alfonso, director territorial d’AQ Acentor a Catalunya assegura que la promotora ha mantingut el compromís amb Barcelona i la seva àrea metropolitana, malgrat la normativa. Des del 2017, han desenvolupat més de 1.800 habitatges, incloent-hi més de 520 protegits. «Barcelona és una grandíssima ciutat amb una demanda embassada que, en línia amb el conjunt de les grans ciutats d’Espanya, continua incrementant des d’abans de la posada en marxa de la norma i independentment de la mateixa. Per això, seguia i seguirà tenint sentit el desenvolupament d’habitatge, tant lliure com protegit», expliquen. A més, veuen amb bons ulls la possibilitat de pagar aquest 30% altrament, anticipant que serà una mesura més favorable per a les promotores.

Jaume Borràs, director de negoci de Culmia , tampoc va deixar de considerar Barcelona com una plaça prioritària. Tot i que van expressar la seva disconformitat amb la mesura, la seva cartera existent va permetre que no es veiessin afectats immediatament per la normativa. “Estem absolutament disconformes amb la mesura. Naturalment, des de Culmia considerem del tot encertat que des de les administracions públiques es potenciï i impulsi el desenvolupament d’habitatge de protecció oficial, però a través de mesures que comportin el consens del sector”, afirmen. Amb la modificació de la mesura, esperen mantenir la seva presència i activitat a la ciutat sense més obstacles.

Daniel Cuervo, director general corporatiu i de negoci de Via Àgora , assegura que la normativa del 30% va fer inviables les operacions de promoció residencial a Barcelona, ​​portant-los a retirar-se de la ciutat. “L’activitat de promoció residencial té molta complexitat per se’; si a això hi afegeixes una mesura d’aquest calat, suposa que no et puguis plantejar un projecte mentre segueixi en vigor”, destaquen. Tot i això, estan disposats a reconsiderar la seva postura si les noves regles de joc resulten viables des d’un punt de vista empresarial i social.

«Amb la modificació de la mesura, esperen mantenir la seva presència i activitat a la ciutat sense més obstacles»

El personal shopper immobiliari Iñaki Unsain , d’altra banda, ofereix una perspectiva més escèptica, suggerint que la mesura no s’elimina completament i que els promotors seguiran havent de destinar el 30% a VPO, encara que sigui en una altra promoció, mantenint així els mateixos costos . «És una mesura totalment política per poder assumir la presidència de la Generalitat de Catalunya», afirma.

L’alcalde Collboni ha reiterat la necessitat de flexibilitzar la norma, destacant que hi ha tres àrees de creixement a la ciutat amb un potencial de fins a 70.000 nous habitatges: 22@ Nord, la Sagrera i el Bon Pastor, i la Marina del Prat Vermell. D’aquestes, es calcula que 30.000 seran protegides. «L’objectiu és que la modificació del planejament urbanístic pugui fer-se aquest any», ha indicat Collboni, confiant que les conjuntures polítiques permetin avançar en temes que afecten directament la ciutadania.

Per a Miquel Laborde, soci fundador de la consultora Laborde Marcet , “les recents mesures anunciades per l’alcalde Jaume Collboni, entre les quals hi ha les facilitats a l’hora d’obligar els promotors a destinar el 30% dels pisos que es construeixen com habitatge social, és una bona notícia, però per cadascuna de calç, en trobem dues de sorra. Si es modifiqués aquesta norma del 30% de VPO perquè incentivessin la promoció d’habitatges sense VPO o amb una part menor que no afecti l’edifici, portaria a despertar la promoció d’obra nova, que és el que necessita Barcelona, ​​i no treure les 10.000 llicències d’apartaments turístics, que és una barbaritat”.

«La mesura de modificació del 30 % sí que resulta satisfactòria perquè això sí que faria que hi hagués més promoció a Barcelona i es reactivés el parc de residencial. És una proposta que tothom estem esperant fa molt de temps, però aquest alcalde, de moment, ha demostrat molt poca fiabilitat en la direcció de la ciutat per la qual cosa tampoc no podem cantar victòria.

«Si no trobo retorn i benefici, les promotores seguiran aixecant les seves promocions a les ciutats confrontants a la capital catalana»

En resum, la situació actual reflecteix un panorama d‟expectació i cautela entre les promotores. La modificació de la normativa podria revitalitzar l’interès a Barcelona, ​​depenent dels detalls finals i de com s’implementin les regles noves. La col·laboració entre el sector privat i l’administració serà crucial per assegurar un creixement sostenible i equilibrat, beneficiant tant els inversors com els ciutadans que busquen habitatge a Barcelona.

Les promotores, amb un ull posat en les noves condicions, esperen que aquests canvis permetin un retorn estable i un increment en la producció residencial d’obra nova, beneficiant tant els inversors com els ciutadans que busquen vivenda a Barcelona. Però si no hi ha tornat i benefici, les promotores seguiran aixecant les seves promocions a les ciutats confrontants a la capital catalana.

Font: Idealista